Fomentem el gust per la lectura

Maria Josep Martínez Garrote

Llegir enriqueix la vida i és un procés vinculat a l’evolució dels nens. Explicar els primers contes amb els més menuts a la falda permet establir una comunicació afectiva entre l’infant i l’adult. Gràcies a la interacció de la díada pare/mare – nen, creem un vincle de complicitat (mirades, gestos, imitacions, carícies…) i acompanyem el nen que s’està formant com a ésser únic, particular i diferent.

Component emocional de la lectura

La lectura és una clau mestra que uneix pares i fills per accedir al món de la fantasia. La tendresa i la imaginació són els ingredients que propicien la comunicació directa amb l’imaginari infantil, i també potencien l’escolta activa.


A l’hora d’explicar un conte o una història creem un
entorn càlid i plàcid que no només facilita l’entesa i gestió de les emocions, sinó que també ajuda a cimentar una bona autoestima. Amb aquesta atmosfera d’encanteri, prenem la drecera per penetrar al món, no sempre fàcil, de la infantesa. La màgia i el simbolisme ens fan gaudir i, alhora, comprendre la complexitat del món i de la vida.

L’empatia amb els personatges de les històries empeny el nen a identificar-se amb les seves emocions, ja sigui compartint il·lusions i pors o bé lluitant contra enemics que posen a prova la seva valentia o el seu enginy. Per tant, tractem qüestions de tipus cognitiu i emocional i adquirim informació per tirar endavant i tenir èxit en la vida.

Ningú dubta de l’efecte guaridor i balsàmic que els petons de bona nit i les abraçades tenen sobre els nens després d’explicar-los una història, ja que els proporcionen la confiança d’estar a recer dels malsons i de la soledat.

Caràcter alliçonador i engrescador de la lectura

La lectura és un recurs didàctic, pedagògic i lúdic. Respon a la màxima clàssica “delectare et prodesse” (“instruir i divertir”) i conté els poderosos elements de la motivació i l’interès que aconsegueixen mantenir-nos enganxats al desenvolupament de la trama. Tant petits com grans gaudim d’una història ben explicada. La Caputxeta, el Gat amb botes i la Rínxols d’or estan arrelats a la nostra infantesa, i també ens hem nodrit de les aventures de l’Ulisses, del Quixot o dels relats de la Sherezade, dels supervivents en illes desertes, d’herois que lluiten per ideals ben lloables, i de persones que es transformen en insecte de la nit al dia.

Disposem d’un llegat, d’un patrimoni de la humanitat i de la saviesa de milers d’anys, que transmetem de generació en generació, de boca a orella, a casa (amb la família), a l’escola (amb els mestres) i a les biblioteques (amb els contacontes). Som receptors de grans i petites històries que ens han anat modelant. Amb aquesta valuosa herència, eduquem i engresquem els nens.

De la mateixa manera, les versions modernes dels contes tradicionals, les reinterpretacions dels clàssics i les històries sorgides de les noves situacions de la nostra vida quotidiana ens permeten:

  • Alliçonar, relaxar i fer dormir els nens.

  • Afermar-los valors com l’amistat (el millor dels tresors), l’amor (i la importància de ser estimat per fer front als reversos de la vida, la importància de dedicar temps a aquells que estimem i amb qui compartim moments especials), la sinceritat, la companyonia, la generositat, la gratitud, la tolerància, l’acceptació de la diferència, la cooperació, el diàleg (l’aprenentatge d’escoltar l’altre per arribar a l’entesa comuna), la paciència, la llibertat, i el respecte (a un mateix, als altres, i a l’entorn).

  • Iniciar els nens en els hàbits saludables sobre higiene, alimentació i descans perquè creixin sans, autònoms i feliços tant a l’escola com a casa. Amb la lectura aprenen a cordar-se les sabates, a treure’s el bolquer, a no fer-se pipi al llit, a menjar de forma equilibrada i a practicar exercici físic.

  • Fer reflexionar els nens sobre els comportaments més freqüents dels infants: les enrabiades, les  rebequeries, els plors…

  • Ajudar els nens a vèncer les pors: de la foscor, d’estar sols, de nedar, de les tempestes, de les bruixes, dels fantasmes, dels monstres amb urpes i ullals que emeten xiscles terrorífics, i dels personatges malignes, esgarrifosos, esfereïdors, d’aspecte ferotge, amb força descomunal i poders sobrenaturals.

  • Apaivagar als nens el trasbals que comporten els canvis al nucli familiar: l’arribada o adopció d’un germà (enveja i gelosia), la separació dels pares, la formació de noves relacions, o la recomposició de la família (parelles i germanastres).

  • Reconfortar els nens en les situacions de dol (com la malaltia o mort d’un membre de la família, d’un ésser estimat o d’una mascota), de desànim, de tristesa, d’inquietud, de neguit, de dubte i de malestar (com la pèrdua de la feina dels pares, la crisi econòmica, etc.).

  • Ajudar els nens a aprendre a conviure amb malalties i intoleràncies alimentàries (com la diabetis, la celiaquia, etc.) tant a casa com a l’escola.

  • Orientar els nens en la resolució de conflictes, desitjos, dificultats i reptes.

  • Oferir als nens les primeres incursions al món de l’aritmètica, de les formes i dels colors.

  • Intentar donar als nens resposta a les preguntes sobre allò que ens envolta: descobrir les diferents espècies animals, el cicle de l’aigua, etc.

  • Conscienciar els nens en la defensa, cura i respecte del medi ambient per contribuir amb petites accions individuals a evitar la contaminació, la producció massiva de residus, la destrucció dels hàbitats naturals i a vetllar per l’equilibri natural del nostre ecosistema (sostenibilitat).

  • Alertar els nens del tràfic il·legal d’animals exòtics i ensenyar-los la correcta tinença d’animals de companyia.

 

La lectura com a eina educativa, lúdica i de gimnàstica neuronal

Sens dubte, la lectura és un instrument fonamental en el procés de coneixement i maduració personal dels nostres fills. Si els acompanyem a diari en la lectura, els ajudem a augmentar la competència comunicativa i lingüística i a garantir la comprensió del que llegeixen, que és la base de molts aprenentatges i una estratègia per millorar l’èxit escolar.

Hem de convidar els nens a llegir, despertar-los el seu hàbit lector, descobrir-los aquesta font de plaer i experiència de benestar al caliu familiar, i fer-los participar de l’antic art d’explicar històries. Les bones lectures ens deixen empremta, ens desenvolupen la fantasia i la creativitat, ens proporcionen coneixements nous, ens fan viure aventures en indrets ben llunyans, i ens exerciten l’enginy i la intel·ligència de la mà de detectius amb misteris per resoldre.

És palès que llegir millora les nostres connexions neuronals. Així doncs, cal que fomentem i potenciem la lectura des dels primers mesos de vida dels nostres infants i que els acompanyem en tot el procés de construcció i evolució del seu ésser com a ciutadans del món amb esperit crític.

Embarqueu-vos amb ells en aquest fascinant viatge intel·lectual i emocional. Val la pena! Us ho ben asseguro!

Maria Josep Martínez Garrote
Mestra de Primària
mmart167@xtec.cat

Un comentari a “Fomentem el gust per la lectura

  1. Quin article tan interessant i cert, Maria Josep.
    La lectura és una eina molt pràctica que els pares han d’utilitzar amb els seus fills per treballar aspectes com les emocions, l’empatia, etc.. i, també, per poder disfrutar. A més, el clima que es crea en el moment en què el pare-mare explica un conte és molt ínitm i considero que emfatitza el vincle afectiu existent entre ells.
    Com comentes, penso que cal acostar als fills en aquest món tan extens, bonic i impressionant que és la lectura, ja que no només és una eina per comunicar-nos, per anar-nos desenvolupant i anar madurant, sinó també és un estri per poder gaudir i relaxar-nos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.