Detachment

Títol original: Detachment
Director:
Tony Kaye

Any: 2011
Durada: 97 minuts
País:
Estats Units

Guió: Carl Lund
Música: The Newton Brothers
Actors: Adrien Brody, Christina Hendricks, Sami Gayle, Marcia Gay Harden, James Caan, Lucy Liu, Bryan Cranston, Blythe Danner, Tim Blake Nelson, William Petersen
Producció: Paper Street Films, The Group Entertainment, Kingsgate Films
Gènere: Drama

Henry Barthes és un professor substitut que arriba a un institut per fer una suplència d’un mes de durada. En Henry ens serveix com a fil conductor per presentar-nos no només la seva desesperança personal, sinó també la de molts dels docents que l’acompanyen.

En menys de 100 minuts, Detachment analitza amb breus pinzellades el problema del sistema educatiu actual des de diferents vessants: l’estrès del professorat, la incapacitat d’adaptació dels alumnes, la poca implicació dels pares, la violència i, sobretot, la desesperança que comparteixen tots ells. Com el bon cinema, utilitza la imatge per explicar en menys d’un minut situacions que necessitarien pàgines i pàgines per ser explicades amb paraules. Com a bona història, utilitza la paraula per fer-nos partícips del que pensa i sent el protagonista.

Si algú busca una manera de retrobar energies per continuar amb la seva tasca docent, que no les busqui aquí. Detachment no s’alimenta de receptes màgiques en què apareixen docents que aconsegueixen el “miracle” de la implicació dels estudiants gràcies a la seva rutilant personalitat, sinó que es limita a fer un retrat del que un professor es pot trobar actualment a les aules i del que pot sentir davant la problemàtica del dia a dia. Allunyada d’idealismes, la pel·lícula planteja que el vertader problema de l’educació no és l’educació en si mateixa, sinó la manera com professors, alumnes, pares i Administració arriben a ella; com cadascun d’ells intenta sobreviure dins el món; i com, per unes raons o unes altres, se sent una desafecció, un desinterès comú dins l’espai on tots conflueixen, atès que hi ha molts altres problemes que pesen més que la realitat de l’aula.

I, tot i aquesta impotència davant la greu situació del món educatiu, a través d’en Henry i de la seva relació amb l’Erica la pel·lícula ens presenta la figura del docent vocacional, d’aquell mestre que no pot evitar ser-ho, que ho és no només dins l’horari laboral, sinó les 24 hores del dia, sense adonar-se’n.

Detachment no culpa ningú; es limita a mostrar el distanciament que cada un dels grups (docents, alumnes, pares i Administració) sent envers els altres. És un detachment (distanciament, desinterès, desafecció…) nascut de l’intent quotidià de sobreviure dins una realitat que els ofega a tots.

Equip de Redacció de PrisMa
www.educat.cat
educat@prisma.cat

Publicat en la revista Educat núm. 13
Descarrega’t el PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.