Monsieur Lazhar (Profesor Lazhar)

Títol original: Monsieur Lazhar
Director: Philippe Falardeau
Any: 2011
Durada: 94 minuts
País: Canadá
Guió: Philippe Falardeau
Actors: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Émilien Néron, Marie-Ève Beauregard, Seddik Benslimane, Louis Champagne
Música: Martin León
Gènere: Drama
Productora: micro_scope

Bashir Lazhar, de 55 anys i algerià, és contractat com a substitut en una escola de primària de Montreal poc després que s’hi hagi viscut un esdeveniment terrible: el suïcidi d’una professora a l’aula on feia les classes amb els alumnes. Així, el drama viscut pels nois s’afegeix al del protagonista: el professor Lazhar lluita per intentar que els nens aconsegueixin conviure amb la inesperada pèrdua de la seva mestra al mateix temps que intenta junt adaptar-se a un nou centre escolar en el que ningú coneix el seu passat. El professor amaga als seus companys de feina un tràgic afer familiar que està marcant la seva existència. Així doncs, la pel·lícula és, alhora, el relat de la integració d’un home en un món nou i una reflexió sobre l’educació que reben els joves avui dia.

La metodologia poc ortodoxa del professor Lazhar difereix dels reglaments dogmàtics de l’escola, però amb la seva manera de fer s’anirà guanyant el respecte i la simpatia dels alumnes, les famílies i els companys de feina. Els seus mètodes resultaran imprescindibles per ajudar a tirar endavant el curs i canviar la vida dels joves alumnes trasbalsats per la pèrdua de la seva mestra. Mentre els alumnes s’acostumen a la nova manera de fer de Lazhar, s’estén el rumor que el professor podria ser deportat pel fet de residir a Canadà de forma il·legal. Sota aquestes històries paral·leles, és meravellosa la sensibilitat i senzillesa amb què el director, Philippe Falardeau, tracta la soledat i la mort defugint els tòpics establerts i aconsegueix transmetre amb sentit de l’humor, amb tacte, la crueltat de la història sense ferir sentiments.

En el seu dia a dia, Lazhar comprova les deficiències del sistema i els imperatius legals basats en moralismes que anul·len la voluntat i capacitat educativa dels mestres. La pel·lícula qüestiona i rebutja la transformació de l’escola en una mera entitat transmissora de coneixements i aposta per una educació integral en continguts i valors per part dels educadors, que necessiten la implicació personal per aconseguir el desenvolupament intel·lectual, emocional, físic, etc., dels nens.

Monsieur Lazhar ofereix una interessant reflexió sobre el sistema educatiu occidental. Us hi apunteu?

Equip de Redacció de PrisMa
www.educat.cat

educat@prisma.cat

Publicat en la revista Educat núm. 12
Descarrega’t el PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.