Carta a una mestra

Autors: Alumnes de l’escola de Barbiana
Edita: Eumo Editorial
ISBN: 978-84-7602-296-2

Acostem a aquesta secció un clàssic de la literatura pedagògica italiana, Carta a una mestra, obra escrita per vuit alumnes de l’escola de Barbiana i el seu mestre Lorenzo Milani, capellà que va commocionar la pedagogia i la política del seu temps creant una escola d’obrers a Barbiana, un petit poblet perdut a la muntanya, on havia estat desterrat per l’Església per revolucionari. Aquesta obra qüestiona el sistema educatiu de la Itàlia dels anys 60 i 70, posant de manifest el funcionament d’un sistema educatiu basat en la discriminació i la perpetuïtat de les classes socials.

Per Milani, els fills dels camperols arrossegaven un desfasament cultural històric respecte als fills dels burgesos, i per això havien de recuperar el temps perdut. L’escola havia de ser l’eina que els capacités per competir en la vida adulta en condicions d’igualtat.

Escrit en primera persona per un grup d’alumnes “dels grans”, el llibre fa una exposició de la vida a l’escola i de l’original sistema educatiu posat en pràctica. Carta a una Mestra denuncia el fet escandalós i antisocial d’un sistema educatiu que, tal com estava organitzat, amb estadístiques a la mà, aprovava els rics i suspenia els pobres.

L’ensenyament a l’escola de Barbiana es basava en l’anàlisi completa de la realitat, l’autoajuda dels propis alumnes entre si, i l’exquisit cultiu de l’esperit crític, i oferia un èxit escolar que va meravellar tothom.

Milani no va conèixer la publicació de Carta a una Mestra, ja que va morir prematurament a causa d’una leucèmia. No obstant això, el llibre va causar un gran escàndol a Itàlia, obtenint grans lloances per part de diversos personatges de la vida cultural italiana, com ara el director de cinema Pier Paolo Pasolini.

Milani va arribar a dir que la seva major aspiració era “formar persones que quan miressin cap enrere i veiessin la seva petita escola sentissin llàstima per ella, a causa de la seva pobresa i el poc que podia ja aportar-los”.

Potser per això va deixar instruccions perquè després de la seva mort l’escola es tanqués i no es convertís en una institució que es pogués desvirtuar.

_________________

Adéu Barbiana és un documental que il·lustra l’aventura del moviment de renovació pedagògica italiana creat per Lorenzo Milani als anys 60. El documental ens presenta la història (el canvi social, polític i educatiu) de l’escola a través de testimonis d’antics alumnes, pares, amics, etc., a través d’arxius i entrevistes.


part 2 – part 3 – part 4 – part 5 – part 6

Equip de redacció de PrisMa

Publicat en la revista Educat núm. 6
Descarrega’t el PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.