Apadrinament de la lectura. Un projecte de treball cooperatiu mitjançant la lectura d’un llibre

La lectura és un dels aprenentatges més apassionants de tota l’escolaritat, és la base del nostre sistema educatiu, el que ens permet accedir a tot el coneixement que ens envolta. Els alumnes de cicle inicial són els autèntics protagonistes de l’assoliment d’aquest procés d’ensenyament-aprenentatge que es continua perfeccionant al llarg de la vida escolar.

En aquest curs, els nens de la nostra escola han après que llegir pot convertir-se en una autèntica aventura quan es comparteix, en especial quan es comparteix amb algú que t’acompanya i t’encoratja a millorar dia rere dia i que t’ajuda a comprendre millor cada pàgina del llibre: un PADRÍ DE LECTURA.

A partir del desig de fomentar en el nostre centre valors com la responsabilitat, la solidaritat i l’amistat, vam proposar una activitat competencial per unir els alumnes més grans d’educació primària (de sisè) amb els petits d’aquesta etapa (de segon).

El projecte d’apadrinament s’emmarca dins de l’àrea de llengua catalana mitjançant la lectura del llibre En Maurici Serrell Suat, de Maite Carranza (editorial Edebé, col·lecció Tucán).

Objectius del projecte

  • Afavorir les relacions interpersonals entre companys (padrí-apadrinat).
  • Potenciar la implicació de l’alumnat de sisè de primària envers l’escola.
  • Incrementar el protagonisme dels nens en el seu aprenentatge.
  • Potenciar l’aprenentatge de la lectura dels alumnes de segon de primària.
  • Incloure el treball cooperatiu com a metodologia competencial.

Implicats en el projecte

El projecte va ésser dissenyat des del Departament d’Orientació Psicopedagògica (DOP) de l’escola. El DOP va planificar les diferents sessions i el material per als professors i alumnes participants. L’elaboració d’un dossier explicatiu amb els objectius i l’organització de les diferents sessions van permetre que el professorat implicat tingués la informació necessària per posar en marxa el projecte.

Els alumnes de sisè van rebre formació a l’hora de tutoria sobre l’actitud que havien de tenir com a padrins i quina era la seva funció. Se’ls va lliurar un quadernet amb l’organització de l’activitat, indicacions del feedback que havien de retornar als petits lectors, i les activitats prèvies i posteriors a la lectura que s’havien de fer per tal d’arribar a una major comprensió del text.

A l’alumnat de segon se’l va informar de l’existència del projecte motivant-lo prèviament.

Els responsables de dur a terme l’activitat van ser els professors de l’àrea de llengua catalana de segon i sisè d’educació primària, amb els quals es van tenir algunes reunions per tal d’escollir el llibre de lectura i acabar de decidir aspectes organitzatius.

Organització

Aquesta activitat es va realitzar durant el segon trimestre amb sessions d’una hora setmanal, que es va distribuir en tasques de lectura i comprensió lectora. Els alumnes de sisè van enregistrar una petita valoració en un diari de camp dins de l’àrea de llengua catalana.

Per tal de decidir com escollir les parelles de la forma més idònia, es va seguir un criteri objectiu: el nivell de lectura de tots els alumnes. D’aquesta manera, els nens de cicle superior amb necessitats educatives especials podrien desenvolupar el seu paper de padrí amb alumnes de cicle inicial amb dificultats de lectoescriptura, sentint-se protagonistes i partícips del procés lector d’un company.

Per fer un seguiment de cadascuna de les sessions, es va elaborar una plantilla (tipus carnet) en què s’indicaven la data, les pàgines llegides, i una breu observació que feia el padrí per felicitar i animar l’apadrinat a millorar dia a dia.

Posada en marxa

A la primera trobada se li va donar un caire més solemne, fent participar el director de l’escola en la inauguració de l’inici del projecte. En el seu discurs, va posar èmfasi en la importància de la lectura com a eina d’accés al coneixement, com a via de comunicació, i com a recurs per descobrir diferents històries i aventures que, a més de divertir-nos, ens ajuden a créixer.

A més, el director va encoratjar els alumnes més grans a ser responsables i uns bons models lectors i va destacar l’oportunitat que tenien els petits de compartir una estona de lectura amb la il·lusió que algú més gran els acompanyés en aquesta tasca.

En aquest acte es va fer la presentació oficial de cada parella padrí-apadrinat i, amb l’ajuda d’una bateria de preguntes, els padrins van poder acostar-se a qui a partir d’aquell moment seria el seu seguidor. Els alumnes de sisè van aportar un punt de llibre fet per ells mateixos.

Cada sessió de lectura estava planificada en diverses parts: recordatori de la darrera sessió, primera lectura per part del padrí, lectura de l’apadrinat, comprensió lectora a partir de preguntes orals i, per últim, registre de la sessió en el carnet.

Al llarg de les diferents sessions, els mestres implicats enregistraven en una graella d’observació les habilitats dels padrins com a líders de les activitats i el seu grau d’implicació en aquest treball cooperatiu.

Com a cloenda del projecte, es va celebrar un comiat al saló d’actes de l’escola. Alguns representants dels padrins van llegir un escrit sobre com havien viscut l’experiència: els nervis previs a conèixer el seu apadrinat, la bona sensació d’ajudar un company petit de l’escola, les trobades als passadissos o al pati, etc. Les seves paraules estaven plenes d’emoció i satisfacció.

El DOP els va voler premiar amb una projecció d’imatges d’alguns moments del projecte i de cadascuna de les parelles. Aquesta mateixa fotografia de cada parella va ésser el regal que els nens de segon van donar als seus padrins, juntament amb un marc fet de cartolina que havien dissenyat ells mateixos. Cada instant del comiat va estar ple d’emocions, tant pels alumnes com pels mestres i membres del DOP, ja que entre tots vam comprovar com el treball cooperatiu havia donat el seu fruit.

Ampliació del projecte

A partir de l’èxit dels “padrins de lectura”, sorgeixen noves propostes d’ampliació a altres àrees i nivells educatius. Les taules de multiplicar poden ser un contingut a treballar de forma més motivadora i cooperativa. L’objectiu seria compartir sessions de 30 minuts entre alumnes de segon i de cinquè mitjançant diferents estratègies lúdiques (jocs d’ordinador, Memory de taules, activitats de relacionar…) per tal d’aprendre un contingut que generalment costa de memoritzar. Pel que fa a l’apadrinament de la lectura, es realitzaria entre els alumnes de primer i de sisè.

L’experiència ha estat molt enriquidora per a grans i petits. El treball cooperatiu ha permès augmentar la motivació per la lectura i l’interès per ajudar l’altre. Per l’escola és tan important ensenyar continguts com formar persones, i la millor manera d’aprendre i créixer és a partir de la relació amb els altres.

Sílvia Elósegui Herrero
Escola Nuestra Señora del Rosario
(Fundació privada Dominiques de l’Ensenyament)
silviaelosegui@gmail.com

Cristina Signes Casanova
Escola Nuestra Señora del Rosario
(Fundació privada Dominiques de l’Ensenyament)
cristinasignes@xtec.cat

Publicat en la revista Educat núm. 10
Descarrega’t el PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.