Explorant el potencial transformador de la intel·ligència artificial en l’educació infantil

Encarna Vallespí Doliu

Hi havia una vegada un grup de nens molt curiosos que anaven a l’escola d’educació infantil de Somriures Feliços. Un dia, la seva mestra, la senyoreta Laura, va arribar a l’aula amb una sorpresa emocionant. Va dir als nens: “Avui tenim un nou amic que ens ajudarà a aprendre i jugar. Es diu Roby, el robot intel·ligent!”.

Els nens van aclamar amb entusiasme mentre en Roby entrava a l’aula; tots el miraven amb ulls brillants. En Roby tenia forma d’un petit robot amb colors brillants i ulls brillants que semblaven dos llums. Va saludar els nens amb una veu suau i simpàtica.

A mesura que passaven els dies, els nens i en Roby es feien més amics. En Roby era una màquina molt intel·ligent i els nens es divertien aprenent amb ell. En Roby els ensenyava a comptar fins a deu amb jocs interactius i els ajudava a reconèixer formes i colors. Els nens reien i aplaudien mentre jugaven amb en Roby.

Una de les coses més divertides que feien amb en Roby era el joc “En Roby diu”, en què en Roby donava instruccions i els nens havien de seguir-les. Era molt divertit veure com els nens saltaven, gesticulaven i reien mentre intentaven seguir les ordres d’en Roby.

Un dia, mentre els nens estaven jugant amb en Roby, van tenir una idea genial: van demanar-li que els ajudés a construir un castell de blocs. En Roby va utilitzar els seus braços robòtics per agafar els blocs i els nens el van ajudar a col·locar-los en el lloc adequat. Tots junts van construir un castell magnífic; estaven molt orgullosos del seu treball en equip.

Així, cada dia, els nens de Somriures Feliços exploraven el meravellós món de l’aprenentatge amb l’ajuda d’en Roby. Gràcies a la seva intel·ligència artificial, en Roby era capaç d’adaptar-se a les necessitats i interessos de cada nen. Era com un amic especial que els ajudava a créixer, aprendre i riure junts.

I, des d’aquell dia, en Roby va seguir essent el company inseparable dels nens de l’educació infantil de Somriures Feliços i va crear un munt d’aventures educatives i divertides. Els nens mai van deixar de somriure i aprendre amb l’ajuda de la intel·ligència artificial i el seu estimat amic Roby.

En l’actualitat, la Intel·ligència Artificial (IA) està adquirint un paper fonamental en diferents àmbits de la nostra vida quotidiana, i l’educació no n’és una excepció. En l’educació infantil s’estableixen les bases per a l’aprenentatge futur dels nens, i en aquest context la integració de la IA té el potencial de transformar l’experiència educativa amb eines interactives i adaptades a les necessitats individuals de cada nen.

L’educació infantil és una etapa crucial en el desenvolupament dels infants, ja que en aquesta fase s’estableixen les bases per al desenvolupament de les habilitats cognitives, socials i emocionals. En aquest context, la IA pot tenir un paper fonamental en oferir eines interactives i jocs educatius adaptats a les necessitats i característiques de cada nen.

La IA pot beneficar el desenvolupament dels infants de 3 anys en diferents aspectes:

 • Personalització de l’aprenentatge. Mitjançant l’ús de la IA, les aplicacions i programes educatius poden adaptar-se a les necessitats individuals dels infants de 3 anys. Això permet crear experiències d’aprenentatge més personalitzades i ajustades al seu ritme i nivell de desenvolupament.
 • Foment de l’aprenentatge interactiu. Les tecnologies d’IA, com ara els assistents de veu i les aplicacions interactives, poden estimular l’aprenentatge actiu i participatiu. A través de preguntes i respostes interactives, els infants de 3 anys poden desenvolupar habilitats cognitives, lingüístiques i matemàtiques de manera divertida i engrescadora.
 • Recursos educatius en línia. La IA facilita l’accés a una extensa gamma de recursos educatius en línia adaptats a diferents edats. Amb l’ajuda de tecnologies com el reconeixement de veu o la traducció automàtica, els infants de 3 anys poden ampliar les seves possibilitats d’aprenentatge a través de vídeos, jocs educatius i altres materials multimèdia.

I també pot tenir un impacte positiu en el desenvolupament dels infants de 4-5 anys:

 • Aprenentatge adaptatiu. Amb l’ajuda de la IA, les plataformes educatives poden adaptar-se a les necessitats individuals dels infants de 4-5 anys. Mitjançant l’anàlisi de dades i l’ús d’algoritmes d’aprenentatge automàtic, la IA pot identificar les àrees en les quals un infant necessita més suport i proporcionar-li activitats i recursos adequats per ajudar-lo a avançar.
 • Suport en l’adquisició de competències. La IA pot ser utilitzada per desenvolupar habilitats específiques en infants de 4-5 anys, com ara la lectura, l’escriptura, les matemàtiques i altres àrees clau del coneixement. A través de programes d’IA interactius, els infants poden practicar i millorar les seves competències d’una manera personalitzada i estimulant.
 • Jocs educatius intel·ligents. La IA pot ser utilitzada per crear jocs educatius adaptats a les necessitats i interessos dels infants de 4-5 anys. Aquests jocs poden oferir reptes, feedback immediat i un entorn interactiu que fomenti l’aprenentatge de manera divertida i engrescadora.

Un dels grans avantatges de la IA en l’educació infantil és la seva capacitat per personalitzar l’experiència d’aprenentatge adaptant-se als ritmes i habilitats individuals de cada nen, cosa que permet un aprenentatge més efectiu i significatiu.

Sense perdre de vista les habilitats cognitives, la IA també pot fomentar el desenvolupament de les habilitats socials i emocionals dels infants. Amb l’ús de xatbots o assistents virtuals, els nens poden interaccionar amb personatges virtuals i aprendre a expressar-se, comunicar-se i col·laborar en un entorn segur i guiat. Aquests assistents virtuals poden estimular el seu pensament crític, promoure la cooperació entre ells, i ajudar-los a resoldre problemes i a treballar en equip.

No obstant això, és important destacar que la IA en l’educació infantil ha de ser utilitzada de manera equilibrada i supervisada. És essencial que els educadors i les famílies seleccionin amb cura les aplicacions i eines basades en IA que siguin adequades per a l’edat i el desenvolupament dels nens. A més, la tecnologia no pot reemplaçar les experiències humanes; es tracta que les complementi de manera enriquidora.

En conclusió, la integració de la Intel·ligència Artificial en l’educació infantil ofereix una oportunitat emocionant per enriquir l’aprenentatge i el desenvolupament dels nens. Pot ajudar a desenvolupar habilitats cognitives importants, personalitzar l’experiència d’aprenentatge, i fomentar les habilitats socials i emocionals. Amb un ús adequat i equilibrat, la IA pot ser una eina valuosa per educar els més petits i preparar-los per al món en constant evolució en què viuen.

Exemples d’activitats amb IA per a educació infantil

 • Activitats de reconeixement de colors i formes utilitzant una aplicació interactiva en una tauleta tàctil.
 • Jocs de memòria i associació per desenvolupar habilitats cognitives, com ara emparellar imatges d’animals o formes.
 • Activitats d’expressió artística, com ara pintar o dibuixar digitalment en una pissarra interactiva.
 • Jocs de moviment i ball utilitzant aplicacions o dispositius interactius.
 • Activitats de lectura i narració de contes amb llibres digitals o aplicacions interactives.

Pros i contres sobre l’ús de les IA a educació infantil

En la societat actual, on els nens tenen contacte amb dispositius tecnològics des de molt petits, és crucial que els docents reflexionin sobre la necessitat d’utilitzar aquestes tecnologies més enllà de casos puntuals. L’objectiu és promoure un procés d’aprenentatge intuïtiu que contribueixi al desenvolupament de la creativitat, així com al creixement personal i social.

PROS CONTRES
Personalització de l’aprenentatge Possible dependència excessiva de les IA
Estimulació del pensament lògic Risc de substituir activitats socials
Desenvolupament d’activitats tecnològiques Risc amb la privacitat i seguretat de les dades

Conclusions

La integració de la Intel·ligència Artificial en l’educació infantil representa una oportunitat emocionant per enriquir l’aprenentatge dels més petits. La IA pot estimular les seves habilitats cognitives, fomentar la seva creativitat i personalitzar la seva experiència d’aprenentatge.
No obstant això, recordem que la IA ha de ser utilitzada de manera equilibrada i supervisada. En el desenvolupament dels infants és important mantenir un enfocament integral que inclogui la interacció social, les activitats físiques i altres experiències educatives enriquidores.

Els educadors i les famílies tenim el deure de garantir un ús adequat de la IA en l’educació infantil. Hem de seleccionar amb cura aplicacions i eines basades en IA que siguin adequades per a l’edat i el desenvolupament dels infants. A més, és la nostra responsabilitat proporcionar una orientació activa i un equilibri saludable amb altres formes d’aprenentatge i interacció.

El nostre objectiu ha de ser proporcionar als infants una educació equilibrada que combini el millor de la tecnologia amb les interaccions humanes i les experiències significatives. La IA és una eina prometedora, però mai ha de substituir el paper fonamental dels educadors i de l’entorn educatiu.

Treballem junts per aprofitar el potencial de la tecnologia en benefici dels nostres infants, assegurant que tinguin les habilitats, el coneixement i la confiança per prosperar en un món cada vegada més digital i globalitzat.

Encarna Vallespí Doliu
Mestra, orientadora educativa, llicenciada en Filologia Catalana,
creadora de continguts i estudiant de Prompt Engineering
encarnavallespi@gmail.com

8 comentaris a “Explorant el potencial transformador de la intel·ligència artificial en l’educació infantil

 1. En in món com el que estén vivint m’ha semblat molt interessant tenir en compte la utilització d’aquestes idees a treballar amb l’alumnat.Sobretot m’ha agradat molt els però I contres.En conclusió l’educació mai és 2 i 2 són quatre sinó que s’ha d’anar innovant però..

  1. Gràcies pel comentari.
   Sols reforçar la teva idea. Tot en la vida te els seus pros i contres. En la IA també. Com a professionals amb una visió crítica del que ens envolta, podem enfocar-nos a optimitzar els pros i minimitzar els contres.

 2. Molt interessant!
  En l’actualitat els pares i mares semblen molt reticents amb les noves tecnologies a educació infantil, potser pel desconeixement de les propostes que hi ha o que es poden dur a terme a l’aula. Són molt interessants totes les activitats.

  1. Gràcies pel comentari.
   És un tema molt nou i ha vingut per a quedar-se.
   Els primers anys d’infantesa són extremadament importants per a desenvolupar habilitats que els acompanyaran al llarg de la vida. És un moment on la presència humana i el contacte cos a cos permet assolir aquells aspectes de la personalitat que li facilitaran l’accés futur. assolir autoconfiança autoestima, confiança en l’altri, … s’aconsegueix amb les relacions sociofamiliars. La tecnologia és secundària, amb alguna excepció.

 3. Completament d’acord en què l’objectiu ha de ser una educació equilibrada que combini el millor de la tecnologia amb les interaccions humanes i les experiències significatives; no és fàcil; encara els professionals hem d’aprendre’n.
  La IA no és bona nit dolenta per si mateixa, depèn del contingut i de l’ús que fem d’ella; també de com li arribi a cada infant, segons les seves circumstàncies.

  1. Gràcies pel comentari.
   Una bona reflexió.!!
   Certament, la justa mesura és el que permet optimitzar recursos. En el món educatiu, com imagino que en altres, de vegades costa trobar aquesta mesura. ens deixem arrossegar per les noves teories que canvien cada dia sense valoracions ni visió crítica, fins al punt que es perd de vista l’objectiu principal: és l’aprenentatge de l’infant.
   La IA pot afavorir l’aprenentatge sempre que se’n facií un bon ús, especialment en les primeres estapes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.