Fitxa tècnica
Títol: L’escola contra el món. L’optimisme és possible
Autor: Gregorio Luri
Edita: La Campana
ISBN: 978-84-96735-29-3
L’any 2008, Gregorio Luri, professor i filòsof navarrès establert al Masnou, va oferir a tota la comunitat educativa i a totes aquelles persones crítiques amb el món de l’educació un llibre que injecta confiança als mestres, als professors de secundària i a la societat. Amb aquesta obra, Luri vol que ens adonem d’una vegada per totes de la importància de l’educació.
El títol, desafiador, L’escola contra el món. L’optimisme és possible, ens condueix a pensar en què podem fer per millorar l’escola.
Pot semblar un llibre més del mercat bibliogràfic que se suma a la crítica de l’educació i de l’escola, però, com comprovareu un cop hàgiu llegit les primeres pàgines, la impressió inicial s’esvaeix i L’escola contra el món es converteix en una lectura divertida, optimista.
El discurs de Luri és diferent: defuig el catastrofisme, defuig les “idees fixes” contra el “mestre culpable” de tots els mals de l’escola; fa una anàlisi crítica i constructiva del que no li agrada del nostre sistema educatiu.
L’autor desmunta alguns tòpics d’uns quants sistemes educatius del món que funcionen bé i, sense tenir en compte si pertanyen a escoles públiques o privades, se centra en les creences i valors que defensa cada centre. Emfatitzant les preguntes “per què no aprenem de les nostres experiències que han tingut èxit?” i “per què no podem generalitzar les pràctiques positives de l’escola catalana?”, Luri proposa vies per reconstruir la confiança entre família i escola i per recuperar el valor de l’esforç i de la recerca de l’èxit acadèmic.
Sabem que extreure sentències de Gregorio Luri del seu context pot ser “perillós”; de totes maneres, us oferim aquestes dues afirmacions amb la finalitat d’animar-vos a llegir l’obra completa:
- “L’ideari d’un centre no es reflecteix en cap document, sinó en la conducta dels seus alumnes.”
- “Democratitzar l’ensenyament significa permetre que qualsevol nen pugui fer els estudis corresponents a les seves aptituds, no postular un igualitarisme universal de les aptituds.”
No seguirem. Us convidem a llegir L’escola contra el món. L’optimisme és possible.
Equip de Redacció de PrisMa
www.educat.cat
educat@prisma.cat
Publicat en la revista Educat núm. 10
Descarrega’t el PDF