Rosa Sensat

Anna Mata

Rosa Sensat i Vilà va néixer a la vila costanera del Masnou el 1873, any en què a Espanya es va proclamar la Primera República. El seu pare era capità d’un vaixell i la seva mare brodava. Era filla, doncs, d’una família treballadora en la que el pare passava llargues temporades viatjant a les Amèriques sense veure la família, a alta mar. El 1882, quan la Rosa tenia nou anys, el seu pare va morir sobtadament, deixant una dona molt jove a càrrec de dues filles, una de nou anys i una altra de més petita. La situació va canviar. La mare, l’àvia i totes les dones de la família van posar-se a cosir per encàrrec per tal de tirar endavant les petites.

La nova situació familiar va fer que la Rosa hagués de deixar l’escola i rebés classes particulars a casa. Aprenia molt ràpid i amb moltes ganes, de manera que, quan va fer 12 anys, la van enviar a Barcelona, a estudiar magisteri. Als 15 ja havia acabat la carrera i va tornar al Masnou per fer de mestra. Així va ser com va iniciar la seva professió i la seva passió.

Molt compromesa, des del primer moment, amb l’ensenyament, va anar ampliant els seus estudis a Madrid, a Ginebra, etc., de manera que anava veient el funcionament de diferents àmbits educatius i pretenia introduir i divulgar els nous corrents educatius en el món de la pedagogia catalana.

Per entendre la revolució que pretenia Rosa Sensat, cal que pensem en la figura de la mestra de fa dos segles. En aquells moments, ella va saber compaginar la seva família amb la seva feina. Al 1903 es va casar i va tenir dos fills, però mai no va deixar d’investigar el funcionament d’escoles catalanes, espanyoles i europees per tal de conèixer-ne la seva organització i extreure el millor de cadascuna d’elles.

Al 1912 va viatjar per Europa, fet que li va permetre conèixer nous corrents de la psicologia i la pedagogia, que a partir del 1914 incorporaria en una escola de Barcelona. Al 1914, i durant molts anys, va dirigir l’Escola de Bosc de Montjuïc, la primera escola activa i pública catalana, que va arribar a tenir prestigi internacional. Els seus mètodes es basaven en tres puntals: una participació en els aprenentatges més activa per part de l’alumnat, uns ensenyaments fets en contacte amb la vida quotidiana, i en un entorn real.

A l’Escola de Bosc, una escola a l’aire lliure, va poder portar a terme tots aquests ideals que, a més, es basaven en el respecte a l’evolució de l’alumne i a la seva sensibilitat i creativitat. Després, al 1930, proclamada la Segona República Espanyola, la Rosa va iniciar la direcció del Grup Escolar Milà i Fontanals del Patronat Escolar, al barri del Raval de Barcelona.

La malaltia i posterior mort del seu marit i l’esclat de la Guerra Civil van provocar tant de dolor a la Rosa que als 65 anys va decidir jubilar-se i marxar cap a Girona.

Rosa Sensat va morir als 88 anys, deixant un llegat en el món de la pedagogia catalana reconegut a nivell internacional. La seva filla en pren el relleu: al 1965, i en record de la seva mare, Angeleta Ferrer Sensat va  fundar de manera clandestina, juntament amb Enric Lluch, Maria Antònia Canals, Maria Teresa Codina, Jordi Cots, Pere Darder, Marta Mata, Jordi Pujol i Anna Maria Roig, l’Escola de Mestres Rosa Sensat. Aquest fet va marcar l’inici del Moviment de Renovació Pedagògica a Catalunya i des d’aleshores va esdevenir el nucli essencial de la formació continuada per tal que molts mestres de les escoles catalanes no només actualitzessin els continguts dels ensenyaments, sinó que també introduïssin noves tècniques pedagògiques i mètodes didàctics de caire obert, tolerant, participatiu i laic. Va esdevenir una institució que vetlla per la millora i la renovació de l’ensenyament públic.

Algunes de les publicacions de Rosa Sensat són Les ciències en la vida de la llar (1923), Cómo se enseña la economía doméstica (1927) o Hacia la nueva escuela (1934).

Anna Mata
Logopeda

Publicat en la revista Educat núm. 2
Descarrega’t el PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.